Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Πράσινες ταράτσες


Αν είχα ένα δικό μου σπίτι με δική μου ταράτσα (με την κοινόχρηστη ταράτσα της πολυκατοικίας δεν μπορώ να κάνω και πολλά -- θυμίστε μου κάποια στιγμή να σας μιλήσω για το θέμα ΓΕΙΤΟΝΕΣ), θα έβαζα.... και τι δε θα έβαζα!

Πρώτα-πρώτα, οφείλω να παραδεχτώ ότι ζηλεύω τρομερά την παραπάνω κυρία που έφτιαξε ένα μικρό παράδεισο στην ταράτσα της! Όχι μόνο προστατεύει το περιβάλλον, αλλά ομορφαίνει και την περιοχή της! Από τη μέρα που μετακομίσαμε, έχει "πήξει" το μάτι μου στο μπετό και τις κεραίες! Έλεος πια! Αυτός ο κηπάκος θα ήταν αληθινός Κήπος της Εδέμ για 'μένα και την οικογένειά μου!

Φανταστείτε το... αντί για το απαίσιο γκρι-πράσινο μουχλιασμένο πλακάκι της ταράτσας σας, ένας υπέροχος καταπράσινος μυρωδάτος χώρος από γρασίδι, τριανταφυλλιές, γιασεμιά, νυχτολούλουδα, κρίνα, κατιφέδες και ό,τι άλλο σας αρέσει! Κι ακόμα-ακόμα, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, ένα μικρό χώρο για τα κρεμμυδάκια, τα μαρούλια, τα καρότα, τις ντομάτες και το βασιλικό σας!

Ναι, το ξέρω. Θα μου πείτε ότι με την ακρίβεια που υπάρχει στις μέρες μας, οι τιμές είναι απαγορευτικές! Υπάρχει ανεργία, κρίση στην αγορά, η τσέπη μας δεν έχει φράγκο, οι τράπεζες δε δίνουν άλλο δάνειο...

Λύσεις υπάρχουν για όλα τα βαλάντια, αρκεί να υπάρχει η όρεξη και το μεράκι! Δεν είναι ανάγκη να περάσετε στην πιο ακριβή εκδοχή του χλοοτάπητα (που απαιτεί μονωτικά ταράτσας, αρδευτικό σύστημα, μελέτη απορροής υδάτων, μελέτη στατικότητας κτιρίου κλπ.). Μπορείτε να βολευτείτε με κάποια γλαστρικά φυτά που θα ομορφύνουν το χώρο σας και θα σπάσει αυτή η ασχήμια του απέραντου γκρι. Και πάλι, δεν είναι απαραίτητο να δώσετε ένα σκασμό λεφτά μονομιάς! Μπορείτε να αγοράζετε τα φυτά σας ένα-ένα.

Κι όταν με το καλό θα έχετε φτιάξει μια όμορφη πράσινη γωνιά στην ταράτσα σας, εκεί προς την άνοιξη, προσθέστε και 2 καρέκλες σεζ-λονγκ με ένα τραπεζάκι για το φραπέ σας, μαγιό, αντηλιακό και βουρ για ηλιοθεραπεία! Αν, βέβαια, προτιμάτε κάτι πιο... παρεΐστικο, ο όμορφος χώρος που θα έχετε φτιάξει με τα φυτά σας θα είναι το καλύτερο στέκι για την παρέα σας, με το κατάλληλο ταβλάκι, ουζάκι και μεζέδες. Γιατί να στριμώχνεστε στο μπαλκόνι;

Άντε, λοιπόν, τι περιμένετε; Αύριο μετά τη δουλειά, περάστε από ένα φυτώριο και ρωτήστε τι θα χρειαστείτε για να "πρασινίσετε" την ταράτσα σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου